Dit moet je weten over energielabels! | Facq
Facq

Dit moet je weten over energielabels! 

Categorie: Verwarming

Energielabels zijn vandaag niet meer weg te denken uit onze leefwereld. Ze verschijnen op een heleboel elektrische apparaten. Maar wat zijn energielabels nu juist en hoe komen toestellen aan zo’n label?

Wat zijn energielabels?

Een energiezuinig apparaat kun je herkennen aan het energielabel. Dat wordt verplicht door de Europese Unie en is onderdeel van de Ecodesign-richtlijn die stipuleert dat onder andere het energieverbruik van gezinnen moet dalen. De labels worden opgedeeld in kleuren (van donkergroen tot rood) en letters (van A+++ tot D voor nieuwe energielabels en van A tot en met G bij oude energielabels). Via de letters en kleuren kom je meer te weten over het energieverbruik van je koelkast, televisie of wasmachine. De letter A is het meest energie-efficiënt en de letter G het minst. Naast de energie-efficiëntie vind je op het label het stroomverbruik en bij bepaalde apparaten ook het waterverbruik. Daarnaast vind je er ook informatie over de capaciteit en het geluidsniveau van het toestel.

Hoe krijgt een apparaat zo’n label?

Om te weten te komen hoe energiezuinig bepaalde apparaten zijn, moet de fabrikant metingen uitvoeren. Aan de hand van deze metingen wordt berekend hoe energiezuinig en milieuvriendelijk bepaalde toestellen zijn. Daarnaast kom je ook het jaarlijkse gemiddelde verbruik van het apparaat te weten. Er bestaan twee soorten energielabels: productlabels en pakket- of systeemlabels. Productlabels vind je terug op losse verwarmingstoestellen. Systeemlabels zijn energielabels voor verwarmingsinstallaties, zoals de combinatie van een ketel en zonneboiler.

Voor welke apparaten is het verplicht?

Het energielabel is verplicht voor verwarmingstoestellen, ventilatoren, airco’s, vaatwassers, kooktoestellen, stofzuigers, wasmachines, televisietoestellen, koelkasten en nog een aantal andere apparaten. Alle apparaten die in de EU verkocht worden en onder de wetgeving vallen – decoders en computers hebben bijvoorbeeld geen energielabel – moeten voorzien zijn van een energielabel.

De voordelen van energielabels

Aan energielabels hangen verschillende voordelen vast. Zo spaar je op termijn geld uit én verklein je je ecologische voetafdruk. Er is dus geen reden denkbaar om niet voor een energiezuinig toestel te kiezen.

#energie besparing #verwarmen #groene huis #ketel   Share on Google Share on Twitter Share on Facebook

Deel dit artikel op: