De woonbonus wordt afgeschaft. Wat betekent dit voor jou? | Facq
Facq

De woonbonus wordt afgeschaft. Wat betekent dit voor jou? 

Categorie: Badkamer
Afschaffen woonbonus

 

De woonbonus is het belastingsvoordeel tijdens het lopen van een hypothecaire lening voor wie een huis koopt of verbouwt. Elke belastingsplichtige geniet hiervan, als koppel profiteer je dus dubbel. Afhankelijk van het aantal kinderen en of het de enige en eigen woning is, kan de woonbonus oplopen tot 40.000 euro over 20 jaar. De afschaffing hiervan vanaf 1 januari 2020 heeft uiteraard gevolgen voor kopers en (ver)bouwers.

Hoe groot zal de financiële impact zijn?

Dat het wegvallen van de woonbonus financiële gevolgen zal hebben, spreekt voor zich. Voorlopig is er enkel sprake van een compensatie door het verlagen van de registratierechten van 7% naar 6%. Dit zal echter niet opwegen tegen de afschaffing van de woonbonus. Op het moment van aankoop zal je één procent uitsparen. Vergeleken met de tienduizenden euro’s die je kan besparen met de woonbonus, stelt dit vervangende voordeel dus niet veel voor.

Plannen voor nieuwbouw of renovatie?

Heb jij bouwplannen? Dan is het wachten op een eventuele compensatie. Kopers van nieuwbouw zullen nauwelijks genieten van de verlaging van registratierechten, aangezien zij geen registratierechten, maar btw betalen. Of het btw-tarief eventueel zou verlagen van 21% naar 6% zal afhangen van een nieuwe federale regering.

Heb je al bouwgrond? Dan kan je nog snel handelen. Als je dit jaar een lening afsluit voor een nieuwbouw, profiteer je alsnog van de woonbonus.

Wie een grondige energierenovatie doorvoert, krijgt ook een voordeel: maar 5% registratierechten. Maar ook in dit geval weegt de verlaging van de registratierechten niet volledig op tegen het wegvallen van de woonbonus.

Wat zullen de gevolgen zijn voor de vastgoedmarkt?

Er wordt zeker een opstoot van het aantal transacties verwacht, wat de woningprijzen mogelijks tijdelijk zal verhogen. Vanaf 2020 zal de vastgoedmarkt waarschijnlijk terug stabiliseren. Op lange termijn zou de afschaffing van de woonbonus de prijzen moeten doen dalen. De kans is echter klein dat de vastgoedprijzen uiteindelijk het verlies van de woonbonus zullen compenseren.

We kunnen dus concluderen dat dit hét moment is om een huis te kopen. Vanaf 1 januari zal je van heel wat minder voordelen genieten. Tenzij... je een budget hebt van minstens 2.000.000 euro, want enkel dan zou de verlaging van de registratierechten voordeliger uitkomen de woonbonus.