De voordelen van een zonneboiler | Facq
Facq

De voordelen van een zonneboiler 

Categorie: Waterbeheer

De zon is vandaag een van de meest gebruikte energiebronnen. Zonne-energie is onuitputtelijk en om zonne-energie te benutten, kan je een zonneboiler gebruiken. Daarmee verkrijg je op een eenvoudige en milieuvriendelijke manier warm water. Zonneboilers maken namelijk gebruik van zonlicht om warm water te produceren. Een zonnecollector vangt het zonlicht op en is verbonden met een voorraadvat waarin het verwarmde water wordt opgeslagen. Een regelaar zorgt ervoor dat de temperatuur van het water in het voorraadvat op peil blijft.

Zonneboiler: prijs

Door zonne-energie te gebruiken om water te verwarmen, verlaagt niet alleen je energiefactuur. Met een zonneboiler kan je een aanzienlijk deel van je kosten voor de productie van warm water besparen. Warm water voor huishoudelijk gebruik is een grote energievreter in je huishouden. Je zou ervan versteld staan hoeveel warm water (bad en douche, afwas,...) er dagelijks per persoon wordt verbruikt. Het is ook voordelig voor het milieu. Interesse in een zonneboiler? Prijs je gelukkig want Facq heeft een jarenlange expertise in zonne-energie! Neem snel een kijkje op onze site.

Zonneboiler: subsidie

De overheid heeft een aantal energiebesparende maatregelen in het leven geroepen. Daarmee  stimuleert het investeringen in energiezuinige woningen. Ook voor een zonneboiler worden er subsidies uitgekeerd. En dat voel je uiteraard in je portemonnee.

Gezinnen krijgen een zonneboiler subsidie van 200 euro per m², met een maximum van 1.500 euro. Bovendien krijg je ook van je netbeheerder een premie als je in een bestaande woning een zonneboiler installeert. Die bedraagt sinds begin dit jaar 550 euro per m² met een maximum van 4.125 euro per installatie.

Een handige site om je premie in Vlaanderen te berekenen is: http://www.premiezoeker.be/

 

Zonneboiler: kosten

Hoe je het ook draait of keert, een zonneboiler kopen is een grote investering. Er zijn de kosten van de aankoop van de zonneboiler: zonnecollectoren, een temperatuurregelaar, de nodige leidingen en bevestigingsmaterialen. Bovendien doe je er goed aan om een erkend installateur onder de arm te nemen omdat je anders geen recht hebt op subsidies.

Uiteraard hangen de zonneboiler kosten ook af van het formaat, het merk en het type. Dit gezegd zijnde, mede dankzij de subsidies is de terugverdientijd (gemiddeld tussen de 6 en 9 jaar) kort. Het rendement wordt alleen maar groter, zeker onder invloed van de almaar stijgende energieprijzen. Met een zonneboiler verwarm je tussen de 40 en 60% van het sanitaire water en 25% van het water voor de verwarming van je woning. Conclusie: een zonneboiler is een nuttige en duurzame investering.