Collectieve regenwaterrecuperatie in een appartementsgebouw? Zo pak je het aan | Facq
Facq

Collectieve regenwaterrecuperatie in een appartementsgebouw? Zo pak je het aan 

Categorie: Waterbeheer

Net zoals bij zonlicht – denk aan zonnepanelen of zonnecollectoren – zou het zonde zijn om regenwater zomaar verloren te laten gaan. Regenwaterrecuperatie is verplicht in nieuwe woningen, maar wordt ook hoe langer hoe meer in bestaande woningen gebruikt. Ook in appartementsgebouwen werpt het z’n vruchten af. Waarmee moet je rekening houden en hoe gaat het in z’n werk? Wij maken je wegwijs!   

Waarvoor kun je regenwater gebruiken?

In Vlaanderen wordt het gemiddelde huishoudelijke waterverbruik geraamd op 40.000 liter per jaar. Regenwaterrecuperatie is dan ook geen overbodige luxe. De getallen op je waterfactuur dalen en het milieu wordt er ook beter van.

Ook al wordt het gefilterd, toch gebruik je regenwater het best niet in je bad, douche of je keuken. Regenwater is wel ideaal om je toilet door te spoelen en je tuin te besproeien. Ook om je huis te poetsen en de was te doen kun je het eventueel gebruiken.

Regenwaterrecuperatie in appartementsgebouwen

In een appartementsgebouw moet een regenwaterrecuperatiesysteem aan specifieke eisen voldoen:

 

  • Het aantal te bevoorraden appartementen heeft een impact op de installatie (ruimte, budget, onderhoud en complexiteit).
  • Wordt er één regenwaterput of meerdere voorzien? Een centrale opslagplaats is handig, maar in sommige gevallen niet voldoende of niet haalbaar. Bij meerdere regenwaterputten kun je ze al dan niet met elkaar verbinden. Als ze niet worden verbonden, plaats je het best één installatie per put.
  • De afstand tussen de pomp en de put mag niet te groot zijn (maximaal tien meter horizontaal en drie meter verticaal), want anders kan de pomp het water niet voldoende aanzuigen.
  •  

De grootte en het vermogen van de pomp worden bepaald aan de hand van het vereiste debiet. Het aantal aangesloten toestellen is hierbij een belangrijke parameter. 

Meer weten over regenwaterrecuperatie? Neem een kijkje op onze site over milieuvriendelijke woningen en ontdek hoe economie en ecologie samengaan.