Badkamer voor senioren: hiermee moet je rekening houden | Facq
Facq

Badkamer voor senioren: hiermee moet je rekening houden 

Categorie: Badkamer

Voor jonge mensen is een aangepaste badkamer meestal een ver-van-hun-bed-show, omdat ze daar simpelweg geen behoefte aan hebben. Voor senioren ligt dat anders. Ouderen die minder goed te been zijn, hebben wél baat bij een badkamer die aangepast is aan hun beperkte mobiliteit. Maar wat moet je dan precies laten aanpassen? Enkele waardevolle adviezen op een rijtje.

Werk ruimtebesparend in een badkamer voor senioren

Hoe meer ruimte er is om te bewegen (of zelfs te manoeuvreren, in het geval van een rolstoel) in de badkamer, hoe makkelijker het voor senioren wordt om er de dagelijkse handelingen zonder hindernissen uit te voeren. Een belangrijk aandachtspunt daarbij zijn de deuren: laat ze naar buiten opengaan en niet naar binnen, dat creëert extra ruimte. Zorg ook voor deuren die breed genoeg zijn, zodat er een rolstoel of looprek doorheen kan.

Verhoogd toilet

Bukken en opstaan is vaak een hele opdracht voor senioren. Een verhoogd toilet helpt enorm om die bewegingen te vergemakkelijken. Een steunstang aan de muur bevestigen, maakt het nóg makkelijker.

Veilige badkamer voor senioren

Veiligheid hoort sowieso een prioriteit te zijn in elke badkamer, maar zeker in een badkamer voor senioren. De kans op vallen of uitglijden kun je minimaliseren door te kiezen voor een instapbad of inloopdouche. Kies ook voor een badkamervloer die niet te glad is. Een tegelvloer kan, maar geef dan wel de voorkeur aan ruwe tegels. Uiteraard kan het ook geen kwaad om een antislipmat naast het bad of onder de wastafel te leggen.

Alles binnen handbereik

In een badkamer voor senioren plaats je het best alle vaak gebruikte objecten binnen handbereik. Leg de handdoeken dus niet op de hoogste lade in de kast, maar op oog- of zithoogte, en voorzie eventueel een verlaagde wastafel. Een zwevende wastafel is helemaal ideaal: die maakt het makkelijk om de badkamervloer schoon te houden en vormt geen obstakel voor een rolstoel of looprek.

Benieuwd naar de inrichting van zo’n seniorenbadkamer? Ontdek de mogelijkheden in een van de Facq-showrooms!