Badkamer verwarming: radiatoren en convectoren onder de loep | Facq
Facq

Badkamer verwarming: radiatoren en convectoren onder de loep 

Categorie: Verwarming

Badkamer verwarming heeft specifieke vereisten en vereist dan ook een aparte manier van aanpak. Wanneer je ’s morgens de badkamer gebruikt, moet het er uiteraard heerlijk warm zijn. Maar je gebruikt de badkamer natuurlijk maar voor een korte periode. Daarom is het belangrijk om badkamer verwarming goed te doseren. Dat doe je met radiatoren of convectoren. Wat zijn de verschillen en de troeven?

Badkamer verwarming op verschillende manieren

Met het blote oog zie je het verschil tussen een radiator en een convector niet. De manier waarop ze werken is evenwel heel verschillend. Ze kunnen beide dienen voor badkamer verwarming maar een convector werkt met warmeluchtcirculatie, terwijl een radiator met stralingswarmte functioneert.

Badkamer verwarming met een radiator

U heeft ongetwijfeld ook een verwarmingsketel in huis die water opwarmt en door de buizen richting radiator stuurt. Aangezien een radiator stralingswarmte afgeeft, duur het een tijdje vooraleer de badkamer is opgewarmd. Als je de kraan van de radiator dichtdraait, zal hij nog even warmte afgeven (de zogenaamde restwarmte). En zo verspil je eigenlijk een (beperkte) hoeveelheid warmte en energie. Een radiator voelt warmer aan dan een convector aangezien het verwarmingselement bijna volledig met water is gevuld.

Badkamer verwarming met een convector

Een convector werkt dan weer met warmeluchtcirculatie waardoor ruimtes veel sneller worden opgewarmd. En dat is in feite een voordeel voor badkamer verwarming net omdat mensen dikwijls niet lang in hun badkamer vertoeven. In tien minuten kan een convector de temperatuur in een kamer met 8 graden doen stijgen. Een nadeel is manier van badkamer verwarming: Sommige mensen vinden de stralingswarmte van een radiator veel aangenamer dan de warme lucht van een convector.

Badkamer verwarming met design toestellen

In tegenstelling tot vroeger zijn de verschillen tussen het esthetische aspect niet meer zo groot. Ze hebben tegenwoordig allebei een design uitstraling. Een radiator die bekleed is met een effen paneel lijkt overigen sterk op een convector.

#designradiatoren #radiatoren #verwarmen   Share on Google Share on Twitter Share on Facebook

Deel dit artikel op: