6 tips om energie te besparen | Facq
Facq

6 tips om energie te besparen 

Categorie: Verwarming

Energie wordt duurder en duurder. Overal in huis staan er apparaten die heel wat energie verbruiken. Maar hoe leef je energiezuinig? Kun je energie besparen door anders met apparaten om te gaan of loont het eerder om toch een nieuw (energiebesparend) apparaat aan te schaffen? Zes tips om energieverspilling tegen te gaan!

 

1. Isolatie

Zorg in eerste instantie voor een goed geïsoleerd huis. Als je huis niet goed geïsoleerd is, gaat er namelijk veel warmte verloren via vensters en muren. Is je woning niet voldoende geïsoleerd, dan bieden tochtstrips een oplossing.

 

2. Verwarming

Natuurlijk is een lekker warm huis in de winterperiode heel fijn. Maar zet je verwarming op 20 °C, dat is ruim voldoende. Elke graad hoger, kost je ongeveer zes procent meer. Veel, toch?

 

3. Koelkast en diepvriezer

Bij de meeste mensen is de temperatuur van de koelkast te laag ingesteld. Je kan behoorlijk wat energie besparen door de temperatuur aan te passen: 6 °C voor de koelkast en -18 °C voor de diepvriezer. Nog een tip: ontdooi je diepvriezer regelmatig. Als er zich te veel ijs in de diepvriezer opstapelt, verbruikt die meer energie.

 

4. Elektrische toestelle

Schakel elektrische toestellen uit en laat ze niet op de stand-by modus staan. Zo bespaar je niet enkel energie, maar vermijd je ook brandgevaar. Voor televisietoestellen en computers geldt: hoe kleiner het scherm, hoe zuiniger het verbruik.

 

5. Koken

Gebruik een zo klein mogelijke pan om vlees of vis in te bakken. Zo gaat er geen energie verloren. Let ook op de bodem van de pan. Voor elektrische kookplaten is een pan met platte bodem beter. Als je kookt op gas, werkt een bolle bodem efficiënter.

 

6. Wassen

Laat je was op maximaal 60 °C draaien en als het kan op 40 °C. Droog, indien mogelijk, je was buiten aan de waslijn, want droogkasten zijn echte energievreters. Ten slotte is het beter om gebruik te maken van een douche in plaats van een bad, aangezien een douche dubbel zo zuinig is.