5 tips voor een goede badkamer ventilatie | Facq
Facq

5 tips voor een goede badkamer ventilatie 

Categorie: Inspiratie

Als er nu een kamer in het hele huis is waar waterdamp en vocht botvieren, dan is het de badkamer wel! Bij een slechte badkamer verluchting of een niet correct functionerende badkamer ventilator kan het vocht zich al snel ophopen en voor problemen zorgen… Je badkamer verluchten kan al makkelijk door simpelweg je badkamerraam regelmatig gedurende een paar uur open te zetten, maar in hartje winter is dat niet zo vanzelfsprekend! Ook vanuit ecologisch standpunt mag die kostbare warmte in de badkamer niet verloren gaan omwille van een inefficiënte badkamer verluchting.

Hoe kan je dan een goed functionerende badkamer ventilatie implementeren zonder al te grote kosten of breekwerken te doen dan? Hier enkele tips!

1.Onderhoud je woning

Met een goed onderhoud van je woning kom je al een heel eind om de kans op vochtophoping drastisch te verminderen. Zijn er geen ramen aanwezig in je badkamer? Probeer dan dagelijks een verse luchtinstroom te creëren door de ramen in de aangrenzende kamers open te zetten. Schenk extra aandacht aan de gebruikelijke spleten en hoekjes (in bijvoorbeeld voegen van tegels of met siliconen opgevulde scheidingen) bij je schoonmaakroutine. Dit zijn juist de plaatsen waar het vocht zich vliegensvlug weet op te hopen en kan zorgen voor een onhygiënische vochtaanslag…

 

2.Installeer een natuurlijke badkamer ventilatie

Een natuurlijke badkamer ventilatie is de meeste efficiënte oplossing in de strijd tegen vochtigheid in de badkamer. Een natuurlijke badkamer ventilatie doet beroep op de natuurlijke thermiek, met behulp van verluchtingsroosters waarlangs verse lucht kan aangevoerd worden en vochtigheid en condensatie kunnen worden afgevoerd.

3.Een badkamer ventilator installeren

Een badkamer ventilator is een gecontroleerd mechanisch ventilatiesysteem dat de luchtinstroom en –uitstroom in de badkamer controleert en reguleert. Op deze wijze kan je eventuele vochtproblemen in de badkamer makkelijk in de kiem smoren van het begin af aan. Dankzij een mechanische badkamer ventilator die je makkelijk kan bedienen met een simpele schakelaar (meestal gekoppeld met de lichtschakelaar), wordt je badkamer nog efficiënter geventileerd dan bij een natuurlijke badkamer ventilatie!

4. Kies in de badkamer voor acrylverf

Geen tegels, of een mix van tegels en verf in de badkamer? Indien je verf gebruikt in de badkamer, kies dan voor acrylverf. Vandaag de dag is acrylverf nog steeds het beste bestand tegen vocht en condensatie. De verf bij uitstek voor de badkamer dus! Uniek aan acrylverf is dat deze schimmelwerende bestanddelen bevat, om zo vochtplekken te voorkomen en een optimale bescherming tegen vocht te garanderen. Acrylverf is daarnaast ​ook zeer gebruiksvriendelijk en makkelijk te reinigen. Acrylverf kan je in de meeste doe-het-zelf winkels te vinden.

5.Gebruik waterafstotende materialen

In een vochtige badkamer zijn waterafstotende materialen noodzakelijk! Zo kan je bijvoorbeeld voor tegels en panelen in gips kiezen, ze zijn waterdicht en zeer makkelijk te installeren. Nog een stapje verder zijn polystyreenplaten. Polystyreen is een materiaal dat ongevoelig is voor water en bovendien zeer goed isoleert. De gedroomde combinatie voor in de badkamer dus!

Heb je zelf te kampen met vochtproblemen in de badkamer, of wil je deze van het begin af aan vermijden? Kom dan eens een kijkje nemen in onze showrooms en ontdek hoe we jouw badkamer perfect vochtbestendig maken!

 

  Share on Google Share on Twitter Share on Facebook

Deel dit artikel op: