5 perfect haalbare tips om energie te besparen | Facq
Facq

5 perfect haalbare tips om energie te besparen 

Categorie: Inspiratie

Fysisch gezien is energie oneindig. Eén soort energie wordt omgezet in een andere, of in massa, en dat gaat zo maar door. Maar in ons dagelijkse leven is wél sprake van energieverliezen. Verbruikt jouw koelkast bijvoorbeeld anderhalf keer zo veel stroom als die van je buurman? Dan kost je dat jaarlijks ettelijke euro’s. Een reëel verlies dus. Nochtans is het heus niet zo moeilijk om op energie te besparen. Onderstaande tips zijn perfect haalbaar. Niet twijfelen: pas ze meteen toe en bespaar!

1. Eén graadje minder? Een wereld van verschil

Je huis is je thuis. Het is je knusse safe haven, de plek waar je je kinderen opvoedt, waar je elke avond tot rust komt en waar je tal van onvergetelijke momenten beleeft. Koud en kil mag het er niet zijn, en dus verwarm je flink. Begrijpelijk, maar overweeg toch om de thermostaat een of twee graden lager te zetten. 20 graden is de ideale kamertemperatuur. Ten opzichte van 21 of 22 graden, betekent dat een besparing van tientallen euro’s per jaar.

2. Energiezuinig koken, een kunst op zich

In de keuken zijn er tal van kansen om energie te sparen. Enkele concrete tips:

  • Een elektrisch fornuis is een veelvraat. Gas is zuiniger en goedkoper, al is inductie veruit de meest energiezuinige optie.
  • Zet altijd een deksel op je kookpotten. Het verschil? Je verbruikt tot 70 procent minder energie!
  • Kook niet meer water dan je werkelijk nodig hebt. Hoe meer water in de pot, hoe meer energie er verbruikt wordt.

3. Energie besparen door slim te douchen

Ha, een zalig warme douche, da’s altijd genieten. En bovendien is het een milieuvriendelijke keuze, want een gemiddelde douche verbruikt minder water én minder energie dan een vol bad. Wil je nog meer besparen? Spreek met het hele gezin een vaste uurspanne af om te douchen. Zo hoeft je verwarmingsketel maar één grote inspanning te leveren.

Lees ook: 6 tips om het warmwaterverbruik te verminderen

4. Vaatwasser wel, droogkast niet

Niet alle huishoudtoestellen zijn energieverslinders. Een energiezuinige vaatwasser, bijvoorbeeld, kan je helpen om je verbruik van warm water en stroom terug te dringen. De droogkast, daarentegen, is je energierekening minder genegen. Een rek of waslijn kost je geen energie, en doet het net zo goed. Besparing: gemiddeld 500 kWh of 80 euro per jaar.

5. Zuinig verwarmen

Onze laatste en wellicht belangrijkste tip: investeer eenmalig in energiezuinige verwarming. Je verwarmingsinstallatie is de grootste verbruiker in het huishouden. Een nieuwe ketel met een uitstekend energielabel dringt je energieverbruik fel terug en levert dus een mooie besparing op. Overweeg zeker ook een zonneboiler of warmtepomp, die gratis duurzame energie opwekken.