4 energiebesparende tips om je stookkosten te verminderen | Facq
Facq

4 energiebesparende tips om je stookkosten te verminderen 

Categorie: Verwarming

 

De verwarmingspomp, de isolatie van de schoorsteen en de leidingen … Het zijn niet de zaken waar je meteen aan denkt als je energie wil besparen. Toch kunnen de juiste keuzes op dit vlak je een forse energiebesparing opleveren. Ontdek de vier elementen die van cruciaal belang zijn voor energievriendelijke verwarming.

 

1. Isoleer je schoorsteen

Het belang van een goed geïsoleerde woning is ondertussen wel bekend. Maar wist je dat door het schoorsteenkanaal te isoleren het rendement van je verwarmingsketel stijgt? Daarnaast zorgt schoorsteenisolatie voor een betere circulatie van de warmte en minder roetafzet in de schoorsteen. Je hoeft niet te puffen, want je plaatst de isolatie gemakkelijk zelf dankzij het lage gewicht!

2. Kies een energiezuinige circulator

De circulator of verwarmingspomp zorgt voor de watercirculatie in je verwarmingsinstallatie. Hiervoor verbruikt de circulator heel wat elektriciteit. Een energiezuinig model is dus onontbeerlijk als je energie wil besparen. Net zoals andere elektrische toestellen wordt de doeltreffendheid aangeduid op een schaal van A tot G. De meeste circulators hebben vandaag een D-label. Kies je voor een verwarmingspomp met een A-label, dan verbruik je tot 80% minder elektriciteit.

3. Je leidingen isoleren

Je warmteverlies beperk je door naast je schoorsteen ook je leidingen te isoleren. Het is een eenvoudige maatregel met een snelle rentabiliteit: na zes maanden verdien je de kosten al terug! Bovendien daalt je CO2-productie van 8148 kg per jaar naar 1824 kg per jaar.

4. Ga voor sanitaire kringen

Dankzij sanitaire kringen moet je het water niet meer laten lopen tot het warm is. Het zorgt ervoor dat het water de ideale temperatuur heeft wanneer je de kraan opent. Daarvoor plaats je een sanitaire warmwatercirculator op de terugvoerleidingen naar de boiler. Het systeem is volledig programmeerbaar, waardoor je zelf de periodes bepaalt waarin de sanitaire kringen werken. Een efficiënte manier om warm water en dus energie te besparen.