3 tips van de professional voor je badkamerinrichting | Facq
Facq

3 tips van de professional voor je badkamerinrichting 

Categorie: Badkamer

 

Je badkamer inrichten, hoe begin je daaraan? Door te vertrekken van de basics, natuurlijk. Want voor je aan de slag gaat met accessoires en decoratieve elementen, moet het basisplan van je badkamerinrichting goed zitten. Wat dat basisplan zoal inhoudt? Wij onthullen het in deze 3 tips van de badkamerprofessional.

1.     Respecteer de standaard afmetingen

Douchebakken van 70 op 70 cm zijn allang verleden tijd. Tegenwoordig leven en douchen we op grote voet, en zijn douchebakken van 90 op 90 cm de standaard. Hetzelfde geldt  voor het bad: dat meet tegenwoordig 180 op 80 cm, al wordt daar ook weleens van afgeweken in functie van specifiekere vormen en afmetingen op maat van de badkamerruimte.

Meet dus alles goed op voor je je badkamerinrichting op punt stelt, en hou voldoende ruimte open voor extraatjes zoals een handdoekenrek, kledinghaken, opbergdozen en wasmanden.

2.     Zorg voor 3 verschillende lichtbronnen

De ideale badkamer beschikt over een raam, zodat er daglicht binnenvalt. Maar bovenop dat natuurlijke licht heb je ook nood aan extra verlichting, want de badkamer is per slot van rekening de ruimte bij uitstek om jezelf aan te kleden en op te maken voor de spiegel. Daarom wordt aangeraden om 3 verschillende soorten verlichting te voorzien:

  • Algemene verlichting. Om de hele badkamerruimte goed te verlichten, heb je een algemene lichtbron nodig. Meestal vervult een plafondlamp die functie met verve.
  • Sfeerverlichting. Niets is heerlijker dan een ontspannend, warm bad nemen na een vermoeiende werkdag – eventueel gevolgd door een portie beautyverwennerij met bodyscrubs en –crèmes. Om helemaal in die sfeer te komen, heb je nood aan sfeervolle verlichting die je badkamer omtovert tot een gezellig wellnessoord. Ingebouwde spotjes zorgen voor warm en indirect licht.
  • Licht bij de spiegel. Elke ochtend sta je voor de badkamerspiegel om je op te maken en je haar goed te leggen voor de dag die er zit aan te komen. Vooral op die plek heb je dus behoefte aan helder licht. De ideale spiegelverlichtig is die van de artiestenloges: een reeks lampen naast en rond de spiegel.

3.     Hou voldoende ruimte over in je badkamerinrichting

Om te vermijden dat je bij het bukken je hoofd tegen de badkuip stoot, zorg je maar beter voor voldoende ruimte tussen de verschillende badkamerelementen.

Naast de badkuip heb je minstens 55 cm nodig om comfortabel te kunnen bewegen – heb je 100 cm, dan is dat is natuurlijk nog veel beter. Voor de lavabo en de douche laat je het best minstens 70 cm ruimte open.

Een grote badkamer is natuurlijk handig, maar kan ook een vrij onpersoonlijke ‘kleedkamersfeer’ uitstralen. Dat los je op door ze in te richten met warme accessoires die een huiselijk gevoel oproepen: gepersonaliseerde handdoeken, rieten opbergmanden, badkamermatten in een fluweelzachte stof, ... Alles mag, zolang jij er maar vrolijk van wordt.